2014. május 1., csütörtök

A Japán művészeti értékek megőrzése

Amióta megismertem Szász Károly művész urat tudom, hogy fantáziavilágában a magyar ipar termékei után leginkább a japán műremekekért rajong. Minden, ami Japánnal kapcsolatos az iránt nagy vonzalmat érez. Legyen az egy gyönyörű fametszet, bélyeg, festmény... Biztos Ti is úgy vagytok vele, ha egy beöltözött Gésát láttok, felmerül bennetek az a gondolat, micsoda ősi kultúra, micsoda titkok rejlenek a fehérre festett arc mögött. Az érzelmeket elrejtő "álarc" és előre betanult mozdulatok mind varázslatosak, vagy legalábbis sejtelmesek.
Gyakran használja fel a porcelánoknak azon jeleneteit, amin gésa vagy szamuráj ábrázolás látható, de a jellegzetes cseresznyefák virágzása is hatalmas lehetőséget ad bemutatni a Japán művészetet az ő technikáján keresztül. Japán bélyeg, mely ugyanúgy, ahogy a magyar pengő részletei, szintén két vékony üvegréteg közé impregnálva, s kiegészítve egy-egy apró japán porcelán részletével. Rose Medallion, Satsuma, Imari porcelánok a legjellegzetesebbek, melyek itt Európában elterjedtek. Hogy a legrégebbieket is említsem, felhasználja az első európai japán import porcelánokat is. Ami még nagyon izgalmas, hogy egyszer kapott egy olyan sérült csészét, amin egy Satsuma jelenet volt és észrevette, hogy valami furcsa domborodik a csésze alján. Kiderült, ha ezt a fény felé tartja, (miután kiitták belőle a benne lévő teát), akkor megjelenik litografikusan az akkori császárnő portréja. Ilyen cselesek voltak ezek a Japánok, hogy így ittak a császárnő egészségére. Ezt a aljat óvatosan kicsiszolta, medállá alakította és elnevezte "A titkok medáljának". Azóta is várja, hogy újra találkozzon ilyen nemes ritkasággal.
Néhány darabot bemutatok Nektek a sok szász közül, melyeket hamar megvásárolnak azok, akik szintén szeretik ennek a nemzetnek a kultúráját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése